Jenny Björklund får Fulbright

2018-01-15

Stort grattis till Jenny Björklund, studierektor på grundnivå som har fått ’’The Fulbright Hildeman Fellowship in Scandianvian Studies’’!  Jenny kommer att spendera hela vårterminen i Kalifornien och främst på University of California, Los Angeles (UCLA). På UCLA ska hon undervisa i två olika kurser.

Du har bott i USA tidigare, vad gjorde du då?
– Precis! Först gjorde jag min postdoc (2006-2007) vid University of Southern California. Sedan utlyste UCLA ett lärarjobb som jag sökte och blev erbjuden. Då flyttad jag till Kalifornien och började undervisade i svenska och skandinavisk litteratur.

Hur känns det att åka tillbaka till Kalifornien? Vad ser du framemot?
– Det ska bli jätteroligt! Jag längtar efter bra avokados, bra frukt och grönt, att det inte är så kallt, havet och mina vänner såklart. I den ordningen. Sen tycker jag väldigt mycket om LA som stad. Det finns en enorm mångfald av människor. UCLA studenterna är också en ganska bred målgrupp. Det ska bli spännande att möta en annan typ av studenter den här terminen, även om studenterna på Centrum är superbra! Jag ser fram emot att få inspiration från en annan miljö och sedan ta med den inspirationen tillbaka till Centrum. Samtidigt som jag hoppas att min erfarenhet från Centrum kommer att vara till nytta när jag är där.

Hur kommer du lägga upp ditt arbete?
– De kurser jag ska undervisa i är inte så betungande vilket gör att jag verkligen kommer ha tid att fokusera på kurserna. Jag har stor möjlighet att utforma kurserna själv och kan därmed också ta till mina egna forskningsområden, vilket känns roligt.

Vem kommer att vara studierektor på grundnivå under tiden du är i USA?
– Ann-Sofie Lönngren kommer att vara vikarierande studierektor under hela vårterminen och sedan är jag tillbaka som vanligt i höst. Jag är övertygad om att Ann-Sofie kommer att klara det galant!