Från psykiatriskt sjukhus till bostadsrätt – stadsutveckling och kulturarv
Detta projekt undersöker hur de psykiatriska sjukhusets kulturarv ”görs” i stadsutvecklingsprocesser med speciellt fokus på hur personer med psykisk ohälsa åminns. Projektets mål är att teoretisera de psykiatriska sjukhusens kulturarv och erbjuda verktyg för praktiskt arbete med detta kulturarv i samband med stadsutvecklingsprocesser.
Att göra kulturarv hänvisar till idén om att kulturarv är en kulturell process kopplat till mänskliga handlingar. Kulturarv förstås som ett verb – som något vi gör. Projektet fokuserar på Ulleråker (Uppsala) med utblickar till andra platser. I projektet studeras offentlig konst; gatu-, plats- och kvartersnamn samt kyrkogårdar.
Projektet ställer följande frågor:
- hur åminns personer med psykisk ohälsa under och efter statsutvecklingsprocesser?
- vilka processer skapar det psykiatriska sjukhusets kulturarv och hur ska detta kulturarv förstås?
- vilken roll spelar mentalism i görandet av det psykiatriska sjukhusets kulturarv.
En kritisk diskursanalys kommer att användas för att analysera hur personer med psykisk ohälsa åminns och den roll som mentalism spelar i detta. Metoden kommer att bidra till att identifiera diskurser och normativa processer som är aktiva i skapandet av detta arv. Materialet diskuteras med hjälp av Mad Studies som en teoretisk metod. Mad Studies strävar efter att ifrågasätta mentalistiska diskurser med syftet att avbryta dem.
Projektet finansieras av Formas 2020-2022.
Se även projektsidan för det avslutade projektet Ulleråker – funktionsnedsättning och kulturarv.

Publikationer och presentationer från projektet
Forskningsartiklar
- Mårdh, H. (2021). Konsten och kulturvården - en dialog mellan då och nu i nedlagda vårdmiljöer. Bebyggelsehistorisk tidskrift, 80: 75–79.
- Rodéhn, C. (2022). The emotional heritage of psychiatric hospital and asylum cemeteries as constructed in and through academic texts. International Journal of Heritage Studies (IJHS).
Populärvetenskapliga artiklar
Presentationer och media
- Konferens 2021: Gestaltad livsmiljö och demokrati. Från psykiatriskt sjukhus till bostadsrätt
Konferensen var ett samarbete mellan Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd (14 oktober 2021). - Kulturarvsforskarens perspektiv (YouTube)
Konferensen var ett samarbete mellan Regioner, Konstfrämjandet och Statens konstråd (14 November 2019). - Ulleråker – ett svårt kulturarv (Sveriges Radio)
Tobias Svanelid reser till Ulleråker för att tillsammans med forskarna Cecilia Rodehn och Hedvig Mårdh diskutera platsens svåra kulturarv och hur man kan tänka kring bevarandet av ett historiskt minne som många velat glömma (6 jan 2018).
Forskare
Cecilia Rodéhn
Cecilia Rodéhn är fil. dr i Museum Studies från University of KwaZulu-Natal (Sydafrika), docent i kulturvård, och lektor i genusvetenskap vid Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet. Rodéhn är projektledare för detta forskningsprojekt, som finansieras av FORMAS. Hon leder även nätverket Heritage Transformations, finansierat av CIRCUS.
Hedvig Mårdh
Hedvig Mårdh är fil. dr. i konstvetenskap. Hon arbetar som forskare vid Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet och som lektor i kulturstudier vid Karlstads universitet. Hennes forskningsintressen omfattar konst och konstnärliga praktiker i tidigare psykiatriska sjukhus, samt iscensättning av kulturarv i olika media, så som museiutställningar, offentlig konst, film och teater.