Queerpolitisk kamp, nu och då - filmvisning och diskussion

2022-10-21

Ulrika Dahl, professor i genusvetenskap vid Centrum för genusvetenskap, medverkar i en diskussion om den queerpolitiska kampens historia och samtid, i samband med en visning av filmen "Queer Moving History".

kortfilmsfestivalen programmets framsida
Festivalaffisch 2022. Design: Sebastian Larsmo

Filmen uppmärksammar en queerpolitisk kamp och priderörelsens historia i Sverige, från 1979 till idag. 

Från programmet:
"Vi får följa med på demonstrationer, festivaler, aktioner och upptåg som fört den queera kampen framåt, utåt och inåt. Här är rosa ballonger som sprids för vinden, knutna nävar och glada sånger, lesbisk kamp, queerfeminism, transmilitans, Sveriges modigaste man i täten för en göteborgsk frigörelsedemonstration och berättelsen om när Sundsvall blev Queersvall. Här är antiäktenskapsaktion och svartrosa regnbågar. Här är spåren som leder till nuet och inspiration för framtiden."

Efter visningen följer ett samtal om den queerpolitiska kampens historia och samtid och vikten av att bevara och visa filmerna med Anna Linder, konstnärlig ledare, The Swedish Archive for Queer Moving Images (SAQMI), och Ulrika Dahl, professor i genusvetenskap vid Uppsala universitet.

Filmen visas som en del av programmet för Uppsala Kortfilmsfestival, 24-30 oktober 2022. Filmvisningen och diskussionen hålls på lördag 29 oktober, kl. 15:00, på Grand

Läs mer och köp biljetter här: Queer Moving History

Senast uppdaterad: 2021-09-10