Fittskrift – en antologi om fittor

2021-07-02

Nu lanseras en bok om fittor för att göra det mindre pinsamt att prata om just fittor och öka kunskapen om fittors anatomi, sexuella funktion och roll i samhället. Medverkar gör bland andra Renita Sörensdotter, lektor i genusvetenskap vid Centrum för genusvetenskap, som skriver om hur det är att leva med fittsmärtor.

Fittskrift - en antologi om fittor finns att köpa
i diverse bokhandlar från 15 juli 2021.
Bokomslag: Carolina Falkholt

Vad handlar ditt kapitel om? 
- Jag skriver om hur det är att leva med fittsmärtor. I kapitlet tas diagnosticering, behandling och sex upp. I slutet av kapitlet skriver jag om hur det är möjligt att ha annat slags sex än penetration om en inte vill eller kan göra det.

Vad hoppas du att din text kan bidra med? 
- Jag hoppas att mitt kapitel kan bidra till att fler söker och får vård och att fler hittar sätt att ha sex på som inte förvärrar smärtan och som kan ge njutning på flera sätt. När kroppen sätter begränsningar gäller det att jobba sig runt problemen. Sex behöver inte göras på ett speciellt sätt. Det bästa är att utgå från vad en kan och vill göra. Kroppen är full av potentiell njutning.

Vem ska läsa boken?
- Boken är populärvetenskaplig och riktar sig till en intresserad allmänhet, men så klart även till personer som arbetar med ämnen som berör områden som sex och samlevnad, som exempelvis personal inom vård och omsorg, utbildning, forskning med mera. Tanken är att ge kunskap och inspiration genom texter, bilder och citat.

Boken innehåller även ytterligare åtta kapitel om, bland annat, vad ett orgasmglapp innebär, hur en könsbekräftande behandling går till, vilka som är de vanligaste könsorden, hur det är att leva med förlossningsskador, hur clitfulness fungerar och vad som händer när fittan blir äldre.

Se ett kort filmklipp där Renita Sörensdotter berättar om sitt kapitel i boken Fittskrift (textat) 

Medverkande i boken: 
Åsa Åbom (redaktör och skribent)
Xenia Klein (skribent)
Suzann Larsdotter (skribent)
Desireé Ljungcrantz (skribent)
Karin Milles (skribent)
Renita Sörensdotter (skribent)
Sara Persson (skribent)

Redaktör: Åsa Åbom.
Boken ges ut på Tant Gul förlag (där den även går att förhandsboka).
Releasedatum: 15 juli 2021.

Senast uppdaterad: 2021-09-10